Latest News

Τι είναι η θετική εκπαίδευση

No comments
   Η διαδικασία της εκπαίδευσης αφορά την παρατήρηση του χαρακτήρα του σκύλου και του περιβάλλοντός του, και την διαμόρφωση συμπεριφορών μέσω της επιβράβευσης κι όχι της τιμωρίας.

Συγκεκριμένα , εντοπίζουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές και προκαλούμε την επανάληψή τουςμέχρι να γίνουν συνήθεια. Η μέθοδος βασίζεται στον Ρώσο φυσιολόγο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ και στην θεωρία εξαρτημένων αντανακλαστικών- Νόμπελ Ιατρικής, 1904.

 

   Εξελίχθηκε από τον Skinner και εφαρμόζεται από την δεκαετία του 50 από κορυφαίους εκπαιδευτές όπως ο Bob Bailey στην εκπαίδευση δελφινιών και αργότερα σε άλλα είδη. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί από 2 μηνών – όταν περιέρχεται στην φροντίδα της οικογένειάς του- αφού δεν εφαρμόζεται πόνος που θα βλάψει το κουτάβι. Αντίθετα βοηθάμε το κουτάβι εγκαίρως να ανακαλύψει και να υιοθετήσει επιθυμητές συμπεριφορές. Η εκπαίδευση γίνεται παρουσία του κηδεμόνα ο οποίος μαθαίνει για την συμπεριφορά του σκύλου του, πώς να τον χειρίζεται και πώς να θεμελιώσει την σχέση του με τον σκύλο του. 

   Η Θετική Εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει βίαιες μεθόδους ή εκφοβισμό ( ηλεκτρικά ή ψεκασμού κολάρα, πνίχτες, αιώρηση, ξύλο) που προκαλούν πόνο ακόμα και σωματικές βλάβες και που με την αφαίρεση αυτών ο σκύλος επιστρέφει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές π.χ. τράβηγμα και ανεξέλεγκτο γαύγισμα. Τα παραπάνω καθιστούν τον εκπαιδευτή και κηδεμόνα πηγές πόνου και δυσφορίας και μετατρέπουν τα σκυλιά σε φοβικά ή επιθετικά.

Η εκπαίδευση που εφαρμόζει βία γεμίζει τους κηδεμόνες με εκνευρισμό αφού πρέπει να είναι πηγή τιμωρίας. Αντιθέτως η Θετική Εκπαίδευση είναι η βάση μιας ήρεμης συμβίωσης και δυνατής σχέσης και μπορεί να εφαρμοστεί από παιδιά και ηλικιωμένους αφού δεν περιλαμβάνει βία ή σωματική επιβολή.

Η Θετική εκπαίδευση βοηθά τον σκύλο να έχει αυτοπεποίθηση, να είναι κοινωνικοποιημένος, δημιουργικός και συνεργάσιμος με αυξημένη ευφυΐα και αντίληψη.

Και μην ξεχνάτε ότι η αρμονική συμβίωση με ένα κατοικίδιο , σας χαρίζει μακροζωία και ηρεμία.

Eleni PetropoulouΤι είναι η θετική εκπαίδευση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *